Neden Şubat Ayı 31 Çekmez?

Julius Sezar döneminden önce, Şubat ayı 31 çekermiş! Sezar M.Ö. 63 yılında mevcut Gregoryen takvim sistemi üzerinde gerçekleştirdiği yenilenme, yaptığı en etkili ve uzun soluklu reformlardan biri olarak tarihe geçti. Julius Sezar, takvimdeki karışıklıkları çözmesi için, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes ’e emir verir. Sosigenes de yeni takvimin ilkelerini şöyle saptar:

Her yıl 365 gün ve 6 saattir. Her yıldan 6 saat artar. Artan saatler 4 yılda bir, tam gün eder ve bu fazladan gün dördüncü yıla bir gün olarak eklenir ve o yıl 366 gün olur. 366 gün 12 eşit parçaya bölünmediği için 6 ay 30 gün, diğer 6 ay 31 günden oluşur.

Sosigenes Sezar’a sorar: 365 gün olan yıllarda aylara göre nasıl dağıtım yapmalıyım?

Julius Sezar emir verir: 365 gün olan yıllarda en son aydan bir gün düşülsün. Yüce Sezar, bununla da yetinmeyip aylardan birine kendi ismini vermiş “JULIUS”, yani “JULY (Temmuz)”.

Böylece Şubat ayı, 4 yılda bir 30 gün, diğer yıllarda 29 gün olmuş.

Sonradan imparator olan Augustus, Sezar’dan aşağı kalmamış ve sonraki aya kendi ismini vermiş. AUGUSTUS, yani AUGUST (Ağustos). Ancak Julius Sezar’ın ayı 31 günken Augustus’un ayı 30 gün olur mu?

O da emir vermiş: Yılın son ayından 1 gün daha alın, benim ayımı da 31 gün yapın! Şubat’tan 1 gün daha alınmış ve Ağustos’a eklenmiş.

O gün bu gündür Şubat ayı, 4 yılda bir 29 gün, diğer yıllarda 28 gün, Sezar’ın ayı Temmuz ve Augustus’un ayı Ağustos da peş-peşe 31 gündür.

Jülyen takvimi olarak bilinen bu takvim Papa XIII. Gregory tarafından 1582 yılında revize edilerek günümüzde kullanılan Gregoryen takvimi oluşturulmuştur.

[wmis posttype=”post” poststatus=”publish” postperpage=”12″ postorder=”DESC” postorderby=”date” columns=”2″ nomoreposts=”bitti :(” showimage=”1″ thumbsize=”mh-magazine-content” showtitle=”1″ showdate=”1″ showexcerpt=”1″ showreadmore=”0″ openinnewtab=”1″]

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*