Aile ve arkadaş ortamında eğlenceli vakit geçirmek için birçok farklı oyunlar oynanabilir. Bu oyunlar arasında pişti en çok tercih edilenler arasındadır. Pişti oyununun oynanması kolay ve keyiflidir. Belli başlı kuralları vardır. Pişti 52 kağıttan oluşur. Deste olarak bilinen kağıtlar ile oynanır. Oyun aynı kağıtları bulmayı hedef alır. İki ya da dört kişi olarak oynanabilir. Oyunun kuralları ve puanlandırma durumu vardır. Bu kuralların ve puanların olması oyunu olduğundan daha zevkli yapar.
Pişti Oynanışı
İskambil oyunları arasında popüler olan pişti 52 kağıt ile oynanır. Dört kişilik oynanan pişti de karşılıklı oturan kişiler eş olur. Pişti oyununu kazandıran en önemli adım en son atılan kartın sayıca tıpatıp aynısını atabilmektir. Kişinin elindeki kağıtlar arasında yerde bulunan kağıdın eşi olan pişti de şanslı duruma geçer.
İki Kişilik Pişti Nasıl Oynanır?
İki kişilik pişti oyununda dört kişiliğe göre ufak tefek farklılıklar vardır. İki oyuncudan biri dağıtıcıdır ve yere de diğer oyuncuya da kağıtları dağıtır. Kağıtlar ortadan kesilir ve alttaki kağıtlar üst tarafa koyulur. Üstten üç kağıtkapalı, alttan da bir kağıt açık şekilde koyulur.
Oyunculardan birisine üç adet aynı değerde kağıt gelirse oyun düşer, dağıtım tekrardan yapılır. Bu sefer oyunu başlatan kişi dağıtıcı değil diğer oyuncu dağıtıcı olur. En son atılan kağıdın aynısını atan oyuncu pişti yapmış olur. Böylelikle yerde bulunan bütün kağıtları alır. Buradaki önemli olan durum kağıtların üzerinde yer alan sayıların aynı olmasıdır.
Vale diğer ismi ile J harfi pişti de jokerdir. Oyuncunun direkt pişti yapmasını sağlar. J kağıdı ile yerde bulunan tüm kağıtların toplanması mümkündür buna kesmek denir. Yere koyulan kağıtları alan kişi kapalı kağıtları da göreceği için oyunu kendi açısından iyi bir şekilde yönetebilir. Oyuncuların elindeki bütün kağıtlar bittiğinde tekrardan dörtlü kağıt dağıtımı yapılır. Destedeki bütün kağıtlar tükendiğinde oyun sona erer ve puan hesabı yapılır.
Dört Kişilik Pişti Nasıl Oynanır?
Dört kişilik pişti oyununda kağıtları dağıtacak kişi oyuncuların ortak kararı ile belirlenebilir. İsteğe bağlı olarak kurada çekilebilir. Dağıtıcı oyuncu kağıtları sağ tarafından başlayarak dağıtır. Oyunu başlatan oyuncu, kağıtları dağıtan oyuncunun sol tarafında yer alır. Oyunun kalan kısmı ise iki kişilik pişti oyununda olduğu gibidir bir değişiklik yoktur.
Puanlama Sistemi Nasıldır?
Oyun bittiği zaman her oyuncunun elinde kalan kağıtlara bakılır ve puan hesabı yapılır. Oyunun en başında belirlenen puana ulaşan oyuncu oyunu kazanmış kabul edilir. Belirlenen puanlar 51,101,151 ya da 201 şeklinde olabilir. En çok tercih edilen rakam ise 101 puandır. Fakat belirtilen rakamlar arasında da seçim yapılabilir. Hesaplama yapılırken bazı puanlar aşağıda olduğu gibi baz alınır:
- Pişti yapmak için kullanılan vale 20 puan,
- Pişti için 10 puan,
- Karo 3 puan,
- Sinek 2 puan,
- Vale ve As için 1 puan.
Oyunculardan elinde 26 adetten daha fazla kağıt bulunduran kişiye ekstra 3 puan verilir. Bundan başka ekstra puan verilecek bir kural yoktur. En çok puanı toplayan oyuncu oyunu kazanır.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.