Teknoloji çağında yaşıyoruz. Işık hızında olmasa da, otomotiv sanayinden de hızlı gelişen bir bilişim çağı bu. Yazılımların ve işletim sistemlerinin hızına yetişmeye çalışan donanımlar üretiyor insanoğlu. Oyun sektörüne ‘donanım canavarı’ desek yeridir. Sadece oyun piyasası ile kalsa iyi, medya ve haberleşme de sektörü de teknoloji çağını yeniliklere sürüklüyor. Cep telefonumuzdaki 5 mega-piksellik kameraları elimizden düşürmüyor, en gelişmiş dizüstü bilgisayarlarımızı da kucağımızdan ayırmıyoruz. Farkında olmadan teknolojinin ve bilişimin içinde geçen saatlerimiz o kadar fazla ki, elektrikler kesildiğinde ya da cep telefonunuzu evde unuttuğunuzda anlıyorsunuz bunu!
Artık çocukların oyuncakları kumandalar ve cep telefonları. Hatta 3 yaşında okuma yazma bilmeden internetteki oyun sitesine girebilen ve oyun oynayan yeni bir nesil var. Bu yeni nesil her an çevrimiçi programlarla haberleşiyor, fotoğraflarını güncel tutup, tüm haberleşmeyi sanal ortama taşıyorlar. Cebinde en az 1 GB veri taşıyorlar. Bu dijital ortam ya cep telefonlarında ya da USB çubuklarında. Evrensel Seri Bağlantısı aslında seri bağlantı noktasından veri iletişimini sağlayan bir veri yolu. Aynı anda pek çok aygıt USB ile bilgisayarlara bağlanabiliyor. Fare, hafıza çubuğu, cep telefonu, 3G aygıtları, kablosuz bağlantı, fotoğraf makinesi, yazıcı, DVD sadece bunlardan bazıları.
Internet bulutu içinde gezen bir gezginler, ofiste yazıcıya onlarca sayfa yollayanlar, çektikleri fotoğrafları hemen facebook ’a yükleyenler, epostalarını kontrol etmeden duramayanlar… Evet siz! Siz hayata USB ile bağlısınız. Teknolojik damarlarınız seri ortamlardan geçiyor.
Yakında dokunulabilen, koklanabilen, hissedilebilen ortamlar olacak. Dişi ve erkek bilgisayarlar mesela. Şimdilik bayanlar pembe ya da beyaz dizüstü bilgisayarları alırken, belki de 100 yıl sonra, erkek bilgisayarları tercih edecekler. Donanım yönünden güçlü, kaslı teknolojik robotlar. Hatta biyolojik deriye sahip siber yakışıklı köle robotlar. Erkekler için ise sarışın, esmer ve kızıl robotik aygıtlar üretilir.
Bilişim teknolojisi ve genetik mühendislik birleştiğinde insan nüfusuna yakın robot bilgisayarlar olacak dünyamızda. Dünya savaşları da kaçınılmaz. Her ne kadar Nostradamus kehanetleri gibi olsa da, 2100 yılı çok farklı bir yıl olacak insanoğlu için! O zamanlardaki insanlar kullandığımız teknolojik aletleri çok ilkel bulacak. İyi kullanılmayan kaynakları en ekonomik biçimde kullanmaya çalışacaklar.
Günümüze dönersek, bu hızlı teknoloji çağının başında olduğumuzu göreceğiz. İnsanoğlu hala daha çok kablolu özelliklede USB arabirimini tercih ediyor. Hala kişisel duygular ve hisler bu kablodan geçemiyor. Sanal dünyamız 2 boyuttaki sesli ve görüntülü pencerelerde. Dokunurken ve hissederken korkmuyoruz. Anayasamızda robot hakları ve sanal evlilik maddeleri yok. Savaşlar hala insan gücü ile yapılıyor. Yapay zekayı ve beyin gücümüzü daha keşfetmedik. Uzay ve diğer yaratıkların varlığından haberdar değiliz. Işık hızına erişemiyoruz. Çok hızlı yaşlanıyor, 200 yıl yaşayamıyoruz… Kısacası “ilkel teknoloji çağı” nın başındayız aslında. Doğa şartları ve insanoğlu müsaade ederse önümüzdeki yüzyıl çok hareketli geçecek.
Windows XP ’nin fabrika ayarı olarak gelen masaüstü, çayır ve çimenden oluşan bir manzaradır. Bahar aylarına girerken, kendinizi biraz dinlendirin. Masaüstünüze koyduğunuz manzaraya gidin. Cep telefonunuzu evde unutun. Kırlara çıkın, bol bol temiz hava alın. Kuşlar ve çiçekler sanal dünya da yok. Atın kendinizi çayırlara, denizlere…
Unutmayın ki:
İyi yaşamak değil, yaşamayı iyi bitirmek. İşte gerçek mutluluk budur (Eskhylos).
Tüm okurlarıma gerçek mutluluklar diliyorum.