Sosyal ağlar deyince her ne kadar aklımıza “Facebook” gelse de, yerel ve farklı dillerde pek çok sosyal ağ sitesi vardır. Bu ağalara üye olan bireyler ortak özellikleri olan arkadaşlarını, akrabalarını, hatta evlenip soyadı değişmiş olsa da eski sevgililerini bulurlar bu sosyal ağlarda. Karşımıza çıkan kişi aslında toplumda yaşayan bireylerdir.
Birey zannettiğiniz, mesajlaştığınız, duvarına yazı yazdığınız kişi ya gerçek değilse! İşte size cilvelerin en sahtesi! Başkasının yerine açılan hesaplar, Facebook nüfusunun %20’sini oluşturuyor. Eski patronunuza kızdınız… Nefretle ayrıldığınız eski sevgilinizin, şimdi ne yaptığını merak ediyorsunuz… Hayal dünyasında yaşattığınız sanal kişiler var… Hayran olduğunuz şarkıcının yerine koydunuz kendinizi… Durmayın açın bir sahte facebook hesabı!
İtiraf edeyim… Kesinlikle bayanların neredeyse hepsi bayılır itirafa. Evet, bayanlar, itiraf ediyorum; bende sahte hesap açanlardanım! Hayalimdeki ya da ileride doğacak çocuğum için açtığım pek çok hesap mevcut. Onun adına aldığım e-mail hesabı ile açtığım bu sosyal ağ profilleri yasal mı peki diye soruyorsanız, evet kısmen yasal. Ne de olsa ebeveyniyim gelecekte doğabilme ihtimali olan bebeğin!
Sahte kişilik hesapları ile pek çok şeyler yapabilirsiniz. Ticari anlamda reklam geliri elde eder, ağızdan ağza ürün tanıtımı yaparak satış rakamlarınızı patlatabilirsiniz.
Kimliklerini gizlemeye çalışan bayanlar için sosyal ağlarda hesap açmak ise işkence halini alabiliyor. Onun hesabını takip eden kıskanç sevenleri, sosyal ağ cilvelerini gösteriyorlar bayanlara! Boşanma davaları artıyor. Paylaşılan resimlerdeki detaylar yüzünden cinayetler bile işleniyor. Foto montajlar ile sahte kişilikler terbiyesizce sergilenip, isimler kirletiliyor.
Şimdi ne yapıyorsun sorusuna cevap olma umuduyla açılan “durum” alanı, meraklı insanoğlu için bir oyun alanı. Gerekli – gereksiz her şey için kullanılan bu alan aslında hayatınızın “kara kutusu”. 3G, Facebook, Friendfeed, Twitter derken, sosyal hayatımız durum alanına görsel olarak taşınıyor. Aman dikkat çapkın beyler, teknolojik cilve yemeyin!
Facebook hesabınıza ekleyebileceğiniz arkadaş sayısı her ne kadar 5000 olarak belirlense de, bu limit gerçek kişiler için yakında kaldırılacak. Facebook ’un gerçek kişilikleri belirleme kriteri gayet basit. Cep telefonu SMS onayı ile gerçek kişi olabiliyorsunuz. Limitsiz kullanımın tadına varıyorsunuz. Kullanıma o kadar alışıyorsunuz ki, benim gibi tüm yazışmalarınızı bile bu hesaba taşıyorsunuz. Bir gün uyarı mesajı bile almadan, hesabınız kapatılıyor. İşte size bir sosyal ağ cilvesi daha!
Neredeyse 2000’e yakın arkadaş listesi ile kullandığım, etkileşimli eğitim videoları ile onlarca sitede eğitim verdiğim Facebook hesabımı kapattı! Nedeni ise Windows Live Messenger hesabımı ilişkilendirirken, tüm arkadaşlarıma davet yollama penceresine evet demem! Yaklaşık 1 aydır kapalı olan hesabımın umarım yakında açılır. Paylaştığım fotoğraflar, yazılar ve arkadaşlarımı yeni bir hesap açarak aktarmam imkansız. Sadece bir cep telefonum var ve bu cep telefonun ile zaten Facebook hesap onayı almıştım.
Bu tür talihsiz kazalar yüzünden, yazma ve paylaşma isteğim kırılıyor. Uzun süre “çevrim içi” olmadan ve tek bir kelime yazmadan geçen günlerimde, beynime toplanıyor fikirler. Herkes merak edip telefona sarılıyor. Nereye kayboldun diyorlar! Benim gibi yazmadan duramayanlar için belki de böyle bir geçici ortadan kaybolma hastalığı vardır. Bu sürecin bitimi ise müthiş oluyor, sabahlara kadar yazmaya, paylaşıma ve web sitelerim ile oynamaya başlıyorum. Yeni kişilerle tanışıp, yeni keşiflerde çıkıyorum.
Sosyal hayatın cilveleri ile hayatın cilveleri aslında benzer özellikler var. İşte bu cilveler hayatı güzel kılan…
“Hayatın cilveleri” dilimizden düşmeyen bir deyimdir. Cilve bayanlar için her ne kadar ‘işve’ anlamında kullanılsa da, kullanım olarak bu anlama gelmez. Cilve aslında her zaman vardır ve özel durumlarda ortaya çıkar. Hayatımızın her anı cilvelerle süslenmiştir, bu cilveleri yaşadığımız zaman anlarız sadece! Kadın, kadınlığını en doğal haliyle yaşadığında güzelleşir, o saf güzelliği ortaya cilve olarak çıkar. Önemli olan bu cilveyi hissettiren değil, hisseden, yaşattıran değil, yaşayan kişidir aslında… Kısa süren hayatta cilvelerin tadını çıkarın!
Hayat sefalet, yalnızlık ve acı doludur ve çok kısa süre içinde hepsi sona erer. (Woody Allen)
Sevgiyle, çevrim için kalın hayata…
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.