
İsteğe Bağlı Sigorta; Bireylerin gönüllü katkı payı ödeyerek uzun vadeli sigorta veya kapsamlı sağlık sigortası satın almalarını sağlayan bir sigorta uygulamasıdır. Bu uygulamadan yararlanan kişiler, belirli şartları yerine getirmeleri halinde ömür boyu kalıcı olurlar. Ölüm durumunda, lehtar, seçici sigorta kapsamında sosyal güvenliğin uzun vadeli sigorta kolu kapsamındaki tüm sigorta yardımlarından yararlanma hakkını elde eder.
İsteğe Bağlı Sigortalı Olma Koşulları
İsteğe bağlı sigorta satın alabilmek için (ikili sosyal güvenlik sözleşmelerindeki haklar saklı kalmak kaydıyla), Türkiye’de ikamet edenler ve Türkiye’de kaldıkları süre boyunca sosyal güvenlik sözleşmesi yapmamış olanlar, ülkedeki Türk vatandaşları aşağıdaki şartları sağlamalıdır:
- 5510 sayılı Kanun kapsamında (banka sandıkları dahil) zorunlu sigortalılığı gerektirecek şekilde çalışmamak,
- 4/a kapsamında sigortalı olarak hareket eden ancak ayda 30 günden az çalışan veya tam zamanlı çalışmayan,
- Emekli maaşları bireysel sigorta ile ödenmez.
- 18 yaşına ulaştıktan sonra;
- İsteğe bağlı bir talep formu ile kurumla iletişime geçin.
İsteğe bağlı sigorta yaptırmak için T.C. vatandaşı olmanıza gerek yoktur. Türkiye’de ikamet etmek kanunen zorunludur. Hayatta kalma sigortasının geliri ve aylık alıcıları gönüllü sigortaya kaydolabilirler. Yine primlerden (aylık primler dışında) gelir elde edenler isteğe bağlı sigortalı olabilirler.
Türkiye ile uluslararası sosyal güvenlik anlaşması olmayan ülkelerde çalışan Türk işçilerinin isteğe bağlı sigortaya başvurmak için Türkiye’de ikamet etmelerine gerek yoktur. Örneğin, ikili sosyal güvenlik anlaşması bulunan Fransa, Birleşik Krallık, İsveç ve İsviçre’de ikamet eden kişiler için ikamet şartı aranmaz.
5510 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine göre sigortalılık durumu (sigortalıların tüm sigorta sınıfları kapsamında olmayıp bazı sigorta sınıfları kapsamında olması) isteğe bağlı sigortalılığa engel değildir.
İsteğe Bağlı Sigorta Primi Ne Anlama Geliyor?
İsteğe bağlı sigorta primi, sigortalı tarafından belirlenen asgari ve azami prim arasında belirlenen primin %32’sidir. Bunun %20’sini MYÖ, %12’sini genel sağlık sigortası primleri oluşturuyor. İşsizlik sigortası, ayda 30 günden az çalışanlara, sözleşmeli yarı zamanlı çalışanlara ve 30 güne kadar gönüllü sigortalı çalışanlara uygulanır.
İsteğe Bağlı Sigorta Başlangıç Zamanı Nedir?
İsteğe Bağlı Sigorta, kurumun başvuruyu aldığı gün başlar.
İsteğe Bağlı Sigorta Ne Zaman Son Bulur?
İsteğe bağlı sigorta; Prim ödemesinin son gününden itibaren isteğe bağlı sigortalılık iptali talebi üzerine, başvuru tarihinden itibaren emekli aylığı almaya hak kazanan kişinin ve vefat eden sigortalının ölüm tarihinden itibaren son bulur.
İsteğe Bağlı Sigorta İçin Nereden Başvuru Yapılır?
İlk kez isteğe bağlı sigortaya kaydoluyorsanız, ikamet ettiğiniz yerdeki sosyal sigorta dairesine veya sosyal sigorta kuruluşuna giderek ya da isteğe bağlı sigorta talep formu göndererek başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. E-Devlet üzerinden online olarak da başvuru yapabilirsiniz. İsteğe bağlı sigortaya yeniden kaydolmak isteyen sigortalıların sadece bir başvuruda bulunmaları yeterlidir.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.